Matrix: Neo ja Morfeus kohtaavat:

Kumman pillerin ottaisit?

Paluu Mitä on olemassa? -oppituntisivulle


Sininen Tuttu "harha"
Punainen Paljas "totuus"
Sinisellä pääsisi helpommalla
Ensin ajattelin, että punaisen tietysti, koska olen kovin utelias. Mutta mietittyäni hetken, päädyin siniseen, koska saattaisin pelätä totuuden kohtaamista ja kikkia vaaroja, mitä se toisi tullessaan. Sininen olisi myös tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Ei tarvisi murehtia, jos ei tiedä. Ja luultavasti toimisin tyhmästi punaisen pillerin ottamisen jälkeen... ellei sitten olisi mukana muuta porukkaa.
Sinisen pillerin ottaminen merkitsisi helpompaa elämää. Tosin myöhemmin varmasti häiritsisi tietämättömyys ja miettisin, että mitä olisin saanut tietää ja mistä jäin paitsi.
Jos olisin filosofi ja kiinnostunut "oikeasta totuudesta" ja valmis ottamaan selvää siitä, oli se sitten hyvä tai paha, ottaisin punaisen pillerin. Mutta olen minä ja tyytyväinen tähän maailmaan ja elämään, joten ottaisin sinisen pillerin ja jatkaisin autuaan tietämättömänä elämääni.
Ottaisin sinisen, koska olen pelkuri.
Ottaisin sinisen, koska keinotodellisuus tuntuu yhtä todelliselta kuin oikea todellisuus. Harhassa vain ei joudu tappelemaan henkensä edestä.
Sinisen, koska Matrixin luoma tietokonemaailma näytti paremmalta.
Sinisen, koska tietämätön on autuas.
Nykyinen "harhaelämä" kelpaa minulle oikein hyvin. Jos tilanne olisi toinen, enkä viihtyisi nykyisyydessä, valitsisin punaisen.
Mieluummin onnellisen tietämätön kuin ainaisen pelon ja kiinnijäämisen orja.
Totuus kiinnostaa.
Olisin kiinnostunut, onko tämä totta - kysymys herättää uteliaisuuteni
Haluaisiko ihminen edes tietää totuutta?
Ottaisin varmaan suuremmin ajattelematta punaisen, varsinkin, jos olisin Neon asemassa, muutenkin kai uteliaisuuteni takia. Toisaalta, nyt kun seuraukset tietää, voisi olla onnellisempi sinisen pillerin kanssa. Uteliaisuus kissan tappoi.
Ottaisin totuuden, mutta sen kuultuani olisin halunnut valita toisin.
Totuudenjano perusteena, en halua elää valheessa. Vaikka totuus olisi kuinka paha, niin parempi elää huonossa totuudessa kuin kauniissa valheessa.
Tietämättömyys on autuasta, mutta ihmisen uteliaisuus vie voiton, joten ottaisin punaisen, mutta sen jälkeen haluaisin ehkä sinisen.

Vaikka kyse oli kuvitteellisesta tilanteesta, sama valinta vaanii tämän ajan ihmistä jatkuvasti. Haluatko viihtyä ja porskuttaa onnellisena hetkestä toiseen? Vai haluatko olla tietoinen siitä, mitä maailmassa tapahtuu? Ihmiskunta kuluttaa rajallisia luonnonvaroja niin, että tulevilla sukupolvilla on edessään suuria ongelmia. Onnellinen tietämättömyys houkuttelee. On myös maita, joissa ihmiset joutuvat itse konkreettisesti hengenvaaraan, jos he valitsevat totuuden. Myös vapauden nimeen vannovissa sivistysmaissa rajoitetaan erilaisilla keinoilla toisinajattelua.